Огірковий день (19 травня)
Сьогодні православний календар нагадує про святого Іову, а селянки цього дня засівають горох та квасолю, інші бобові.
Скажете, у щирих господарів бобові уже й посходили. Але не поспішайте з висновками. Свого часу горох і квасолю сіяли найпізніше, як упораються з більш важливою городиною: картоплею, буряками, морквою, а вже потім бралися за другорядне. Хоча, будемо відверті: колись борщ із квасолею був чи не головною їжею в селянській сім’ї. Багаті білками бобові заміняли людям м’ясо. до речі, зараз широко використовують технології виробництва м’яса і молока з сої.
Нагадаю, що день Іови іменують ще й огірковим днем. Хоча ранні огірки вже посаджені, але багато людей цієї пори сіють ті сорти, які використовуватимуть для консервування на зиму. Отже, з Іова заходять дні, коли в полі й на городах завершують садіння. Бо вже скоро й червень стане на порі. Тому й кажуть: “Як прийде май – у землю дбай, а прийде іюнь – хоч сій, хоч плюнь”. З особливим нетерпінням чекають Іова бджолярі. Адже цієї пори зацвітає акація біла, яку вважають головним постачальником так званого травневого меду. В ці дні трави в лісах, на луках та дібровах наливаються цілющими соками. І вже недалеко день святого Апостола Симона Зілота. коли зілля стає ліками від усякої хвороби.
А ще варто сказати, що на цю пору припадає чимало обрядових дійств, які пов’язані з поетичним віншуванням природи, зокрема, свято русалії, веснянки, гаївки. Українські веснянки посіли особливе місце серед календарної обрядовості багатьох народів Європи.