Великий Піст

Яким би довгим не був Великий піст, але віруючі люди завжди дотримуються його, сім тижнів не їдять ані молока, ані м’яса, ані яєць. Хоча, як кажуть, їжа не наближає і не віддаляє людину від Бога. Отож головне – піст для душі людської, для її очищення і просвітлення.

Перший понеділок Великого посту називають “жиляним”. Цього дня печуть житні коржі, що мають назву “жиляники”. Крім них ніякої страви не готують, їдять же тільки тертий хрін з буряковим квасом та редьку. І хоч у Великий піст спиртного не можна пити, все ж у перший понеділок їжу запивали горілкою. Робилось для того, аби пополоскати зуби, щоб нічого не залишилось скоромного. Через це багато людей називають цей понеділок ще й “полоскозубом”.

Пам’ятаю, як тітки в нашому селі, полощучи зуби, пригублювали не з келихів, а  з кришки нового горщика, в якому варили кашу. А робили це для того, щоб на пшеницю в полі ніяка хвороба не нападала. Примічали: якщо в цей понеділок погода ясна, буде пшениця рясна. Називають цей день і “чистим” понеділком, тому що нічого не варили, і казани та горщики стоять чисті.

Перший понеділок Великого посту люди поминають своїх рідних та близьких, які пішли за межу вічності. А тому цей день вважають поминальним.

Про Великий піст складено багато прислів’їв та приказок: “У Великий піст не ходи в гості”, “Великий піст усім прижме хвіст”, “Прийшов Великий піст – тягни дзвони за хвіст”.

Відповісти